Thursday, February 14, 2013

PENDAKI MAUT DI GUNUNG TAHAN, PAHANG

PENDAKI GUNUNG TAHAN MAUT AKIBAT SESAK NAFAS


KUANTAN 14 Feb. - Seorang pendaki dilaporkan mati malam tadi selepas mengalami sakit dada dan sesak nafas ketika menyertai ekspedisi mendaki Gunung Tahan dekat Kuala Lipis.

Mangsa menyertai pendakian bersama 23 pendaki lain sejak Isnin lalu.

Menurut Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang, Anuar Hassan, mangsa yang berusia 35 tahun itu disahkan meninggal kira-kira 9.30 malam.

"Pihak bomba dimaklumkan tentang kejadian pada pukul 8.45 pagi tadi. Usaha untuk membawa turun mayat mangsa sedang diusahakan," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata, pihaknya mengalami kesukaran untuk berhubung dengan pasukan pendaki itu berikutan cuaca buruk.

"Helikopter bomba gagal memasuki kawasan hutan berkenaan berikutan hujan lebat. Semua pendaki telah diarahkan turun mengikut jalan darat.

"Hanya dua pendaki ketika ini berada di Kem Belumut bersama jenazah.

Operasi menggunakan helikopter bagi membawa mayat mangsa keluar dari kawasan hutan mungkin hanya dapat disambung esok pagi," katanya.

Sementara itu, jurucakap polis Daerah Lipis berkata, pihak polis juga sedang mendapatkan butiran lanjut berkenaan kumpulan pendaki itu serta identiti mangsa.

"Pihak polis menerima maklumat tentang kejadian kira-kira 11 malam tadi.

Bagaimanapun operasi untuk membawa keluar semua pendaki itu mengalami kesukaran berikutan hujan lebat serta kedudukan mereka yang jauh di dalam hutan," katanya. - BERNAMA


No comments:

Post a Comment